Interfood és Pharma Kft.
A minőségi alapanyagok szakértője

Az Európai Unió és a zöld tea

A Francia Egészségbiztonsági Ügynökség (ANSM) 2003-ban felfüggesztette az Exolise nevű gyógyszer forgalomba hozatali engedélyét, ami 13 embernél okozott májkárosodást, ezek között Franciaországban és Spanyolországban 4 súlyos volt. Az Exolise egy erős vizes-alkoholos zöld tea kivonatot (80% etanol) tartalmazott, 25% epigallokatekin gallát (EGCG) hatóanyaggal. A gyógyszer ajánlott adagolása 375 mg EGCG napi bevitelt jelentett.

A májkárosodást a zöld teának tulajdonították, egészen pontosan annak kivonatolási módjának. Fő komponense a növénynek, az ún. katekin vegyület 15-30-szor jobban kivonható alkoholban, mint vízben. Az ANSM szerint ez a méregtartalom származhat katekolból, de egyéb vegyületből is, amely alig jelenik meg vizes kivonatolásnál, de kioldódik alkohollal.

A mai napig Franciaország 7 tudományos véleményt tett közzé a zöld tea/ zöld teás készítmények biztonságos felhasználásáról, valamint Belgium és Norvégia is publikált hasonló tanulmányokat.
2016 októberében Norvégia, Svédország és Dánia kérését követően az Európai Tanács kérvényezte az Európai Élelmiszerbiztonsági Ügynökséget (EFSA), hogy értékelje a zöld tea katekinek veszélyeiről rendelkezésre álló információkat. Az EFSA közleménye 2017 októberére volt várható, de még mindig nem lett publikálva. 

Mindeközben, az európai harmonizáció hiányában számos tagállam úgy döntött, hogy korlátozza a zöld teás alapanyagok felhasználását az étrend-kiegészítő késztermékekben. A tagállamok különböző megközelítést választottak, az egyetlen közös álláspontot az EGCG májkárosító hatása jelentette.

Számos tagállam (beleértve a legbefolyásosabb országokat az étrend-kiegészítők vonatkozásában: Belgium, Franciaország és Olaszország) tiltja a zöld tea vizes-alkoholos kivonatait (etanol > 25%). Az EFSA álláspontja – amikor majd megjelenik - minden bizonnyal meg fogja erősíteni ezen kivonatok májkárosító kockázatának valóságát. Ez várhatóan egy összehangolt európai álláspontot fog eredményezni.
Annak érdekében, hogy az országok a vásárlói biztonságot garantálják, valamint megfeleljenek a szabályozásoknak, az alkoholos kivonatolású (etanol > 25%) vagy oldószeres kivonatolású (vizestől eltérő) zöld tea nem ajánlott táplálék-kiegészítőkhöz az Európai Unióban.

Készült a Nexira S.A tájékoztatója alapján 2018.04.25-én. 

A Nexira S.A. – a várható EFSA szabályozást megelőzve – a vizes kivonat gyártása mellett döntött. A Nexira gyártású, 90% polifenol tartalmú Green tea kivonat használata teljesen biztonságos, szemben az alkoholos kivonatokkal, ezért cégünk elsősorban ezt ajánlja.

Termékeink

Hírek
aktualitások

Hírlevél
Az Adatvédelmi tájékoztatót megismertem, elfogadom
2019.01.14.
Novio Packaging BV
Örömmel tájékoztatjuk Önöket arról, hogy 2019 januárjától az Oosterbeek Packaging BV, Maer Flexibles Europe BVaz en Haal Verpakkingen BV összeolvad az általunk képviselt Alpha Packaging International BV-vel, melynek következtében a cégcsoport új neve Novio Packaging BV...
2018.05.02.
Az Európai Unió és a zöld tea
A Francia Egészségbiztonsági Ügynökség (ANSM) 2003-ban felfüggesztette az Exolise nevű gyógyszer forgalomba hozatali engedélyét, ami 13 embernél okozott májkárosodást, ezek között Franciaországban és Spanyolországban 4 súlyos volt...
2018.01.09.
Új kollégák
Örömmel értesítjük Tisztelt Partnereinket, hogy cégünk csapata új kollégákkal bővült, akik elérhetősége a Kapcsolat menüpont alatt található
© 2017, Interfood. All rights reserved
Főoldal / Adatvédelem / Impresszum